Workshop programma op

Zorg Locaties

IMG_20190830_213108_868.jpg

Deze workshop geef ik ook op (zorg)locaties en is geschikt voor iedereen, dus ook voor diegenen die nog nooit eerder hebben geschilderd.

Na een introductie en een korte ontspanningsoefening gaan we beginnen met schilderen. U ontvangt uitleg over de mogelijkheden, maar u bepaalt zelf  wat en hoe u schildert, altijd met verrassende resultaten! Halverwege is er natuurlijk tijd voor een kopje thee/koffie.

 

Creatief bezig zijn heeft een heerlijk rustgevend effect. Op gevoel schilderen, zonder dat er iets moet of niet mag, is niet alleen ontspannend, maar kan ook ondersteunen bij het verwerken van rouw en verdriet. Zeker als iemand liever niet of niet makkelijk kan praten over hun gedachten en/of emoties.


Wat brengt het u?

Dat hangt natuurlijk af van uw persoonlijke situatie maar in het algemeen komen de volgende punten vaak aan de orde:
 

  • Een (andere, vaak meer constructieve) uitlaatklep voor uw gedachten en emoties

  • Overzicht;  doordat u iets maakt in plaats van er over te praten, plaatst u zichzelf tijdelijk even buiten uzelf, waardoor u objectiever kunt kijken naar uw situatie en wat er zich in uw gedachten plaatsvindt. Dat geeft overzicht en maakt dingen helder(der).

  • Een gevoel van voldaanheid, want u creëert iets nieuws.

  • U merkt dat u zelf invloed kunt uitoefenen op uw gedachten en daardoor ook op uw situatie.

  • U leert zoeken naar oplossingen, want ook in het creatie proces loopt u soms vast. U ontdekt dat als u vastloopt, u een andere richting op kunt gaan.

  • U krijgt nieuwe inzichten en begrip door hetgeen u maakt, waardoor het piekeren afneemt, waardoor u beter kunt slapen, beter kunt concentreren en ontspannen.
     

Hoe ziet een workshop er uit?
We beginnen met een kopje thee en een korte kennismaking. De sessie duurt anderhalf tot twee uur waarin u een eigen schilderij gaat maken. We werken met acrylverf op een linnen doek (30 x 20 cm), alle materialen zijn aanwezig.
 
Afhankelijk van de vraag en behoefte van de individuele cliënt of groepslocatie kunnen er elementen van Mindfulness worden geboden, bijvoorbeeld door middel van een geleide meditatie. Door het schilderen kunt u spelenderwijs uw eigen manier van kijken naar dingen (her)ontdekken. Ervaren dat uw verdriet er mag zijn en door creatief bezig te zijn ruimte te creëren voor uw eigen verwerkingsproces.

U gaat naar huis met nieuwe inzichten, met handvatten om meer rust te creëren in uw dagelijkse leven, met uw eigen kunstwerk en mogelijk zelfs een nieuwe hobby.

 

Mijn achtergrond

Na ruim tien jaar een eigen coaching praktijk te hebben gehad, besloot ik me meer op het  creatieve vlak te richten en heb ik in 2018 een "Therapeutic Art  Life Coach Certificiation" training gedaan, een training Therapeutische Kunst voor Life Coaches. 

 

Deze training gaat over verschillende manieren van werken met kleur en vormgeving maar ook ter ondersteuning van diverse verwerkingsprocessen, zoals trauma- en rouwverwerking.

 

Het is een mooi instrument bij zelfontwikkeling en een manier om meer Mindful te leven en brengt elementen van coaching en kunst prachtig bij elkaar.

 

Ik blijf leren en ontwikkelen; in november en december 2020 heb ik een Masterclass "Beeldende Begeleiding in de laatste levensfase" gevolgd om ook mensen in de laatste (palliatieve) levensfase te kunnen ondersteunen. 

Voor informatie over de mogelijkheden en mijn tarieven kunt u contact met mij opnemen via het contactformulier.

 

Hartelijke groet,

Margje van der Lei

Een privé therapeutische kunst sessie
Een privé therapeutische kunst sessie

Schilderen, creatief bezig zijn, is ook voor ouderen een waardevolle bezigheid en kan ondersteunen bij gevoelens van verdriet en eenzaamheid. Het uiten van gevoel gaat zonder erover na te hoeven denken. Er ontstaan beelden op het doek die wel dan niet een gesprek doen ontstaan, waarbij de cliënt altijd bepaalt wat zij/hij wil delen.

press to zoom
Alles staat klaar voor de  workshop voor
Alles staat klaar voor de workshop voor

In kleine kring schilderen met senioren.

press to zoom
En dan beginnen...
En dan beginnen...

Soms wordt er aarzelend begonnen, soms heel gedecideerd. Het is allemaal goed en gaandeweg ontvouwen de beelden en de gesprekken over ouder worden, eenzaamheid en eindigheid.

press to zoom
Workshop resultaat
Workshop resultaat

Alle deelnemers geven expressie aan hun eigen gevoel, leidend tot 4 totaal verschillende schilderijen.

press to zoom